Uit het Fonds “Museum Kunstnijverheid en Kunstambachten”: architect Hendrik Berlage

Hendrik Petrus Berlage (Amsterdam, 21 februari 1856 – Den Haag, 12 augustus 1934) is in de geschiedenis van de Nederlandse bouwkunst een figuur van grote betekenis. Zijn oeuvre omvangt een periode van meer dan een halve eeuw.

Van het einde van de 19de eeuw tot de eerste decennia van de 20ste eeuw was hij een invloedrijk architect en stedenbouwkundige. Vooral het imposante gebouw van de Beurs te Amsterdam, het Haagse Gemeentehuis en het sprookjesachtige jachtslot St.Hubertus op het grondgebied van de Kröller-Müller op de Hoge Veluwe (afgewerkt door Henry Van De Velde) zijn alom bekend.

Zijn vroege werk straalt de invloeden uit van de toen heersende neostijlen. Zijn stijl ontwikkelt zich naar een mengvorm van art nouveau en rationalisme. Vanaf het einde van de 19e eeuw was het rationalisme een belangrijke architectuurstroming in Nederland. De Beurs te Amsterdam (1896-1903) is Berlages belangrijkste werk uit deze periode (en van zijn gehele oeuvre) en wordt beschouwd als het begin van de moderne architectuur in Nederland. In zijn tijd werd het gebouw om zijn karakter en moderniteit als te revolutionair aangezien. Niettemin werd hij later een gevierd architect.

Als stedenbouwkundige is Berlage vooral bekend vanwege het door hem ontworpen Plan Zuid, de grote uitbreiding van Amsterdam.

Berlage hield zich zijn leven lang bezig met het ontwerpen van meubelen en andere voorwerpen. Van veel gebouwen die hij bouwde, tekende hij ook het interieur. Daarnaast ontwierp hij boekbanden en schreef hij veel over architectuur, vormgeving en sociale woningbouw. Hij vernieuwde ruimte en vorm, meubilair en al wat kunstnijverheid heet.

Het belang van Berlage wordt nog eens aangetoond in de collectie van het Fonds Museum Kunstnijverheid en Kunstambachten van de openbare bibliotheek, dat enkele werken bezit van en over Berlage.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: