Auteur in de kijker: 15 jaar Carll Cneut

Carll Cneut werd op 8 januari 1969 geboren te Roeselare. Hij studeerde Grafische Vormgeving aan het Sint-Lucas Instituut in Gent. Hij is docent Illustratie aan het KASK in Gent. In 1996 debuteerde hij, op 27-jarige leeftijd, als illustrator met het boek ‘Varkentjes van marsepein’ .De eerste erkenning kwam er met de Boekenpauw voor het prentenboek ‘Willy’  in 2000. Sinds november 2000 is hij fulltime zelfstandig illustrator. In 2002 verscheen zijn eerste prentenboek waarvoor hij zowel de tekst als de illustraties verzorgde: ‘Het ongelooflijke liefdesverhaal van Heer Morf’.

In de jaren die volgden, groeide Carll Cneut uit tot een internationaal erg gewaardeerde en veelvuldig bekroonde illustrator. Zo mocht hij in eigen land onder meer de Gouden Uil en (een tweede) Boekenpauw in ontvangst nemen, in Nederland mocht hij er nog de Woutertje Pieterse Prijs en twee Zilveren Penselen aan toevoegen. Hij was in 2009 bij de vijf genomineerden voor de Hans Christian Andersen Award.

Carll Cneut wordt geroemd omwille van zijn unieke en eigenzinnige beeldtaal. In het kartonboek ‘Tien bolle biggetjes keken naar de maan’  vatte hij 15 jaar illustratorschap samen door speelse referenties aan eerdere prentenboeken toe te voegen, zoals de varkentjes uit o.m. ‘Varkentjes van marsepein’ en ‘O monster, eet me niet op!’, de nachtscènes uit het geheim van de keel van de nachtegaal’ en kleren, motiefjes en texturen uit o.a. ‘Zootje was hier’  en ‘Eén miljoen vlinders’ .

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: