Fonds “Museum van Kunstnijverheid en Kunstambachten”

De Openbare Bibliotheek bewaart in haar erfgoedafdeling ook verschillende bijzondere fondsen. Een daarvan is het minder bekende Fonds “Museum van kunstnijverheid en kunstambachten”, de bibliotheek van het voormalige “Museum der Brugsche Kunstnijverheden” zoals dit bij zijn oprichting in 1908 heette :

 “Museum der Brugsche Kunstnijverheden.
Te Brugge is een museum ingericht, waarin verzameld zijn al de voorwerpen die kunnen dienen als modellen voor Brugsche kunstambachten (meubelmakerij, beeldhouwkunst, ijzer- en koperwerk, koperslagerij, behangwerk, borduurwerk, enz.) alsmede boekwerken die met deze ambachten in betrekking staan. Dit museum bevat eene handelsafdeeling, eene kunstafdeeling, en eene boekenzaal.” (Gemeenteblad 1908 ).

De boeken afkomstig uit het voormalige Museum van Kunstnijverheid en Kunstambachten werden samen met het museum ondergebracht in ’t Keerske, de vroegere Sint-Pieterskapel aan de Philipstockstraat te Brugge. De Verenigde Protestantse Kerk en The English Church zijn er nu gevestigd. In de vorige eeuw diende deze kapel als locatie voor dit museum, de Koninklijke Gidsenbond en de Kring voor Zeevaart en Overzeese Belangen.

Na W.O. II werd een Provinciaal Comité voor Kunstambachten opgericht, waarvan de werking die van het Museum overlapte. Het stadsbestuur besliste dan ook in 1967:

Overwegende dat te Brugge een Provinciaal Comité voor Kunstambachten en Industriële Vormgeving in West-Vlaanderen werd opgericht … met steun van de hogere overheid …;
Aangezien … het niet aangewezen is dat twee instanties in dezelfde omschrijving eenzelfde doel nastreven …
;
Besluit : Het Museum voor Kunstnijverheid, thans gevestigd in ’t Keerske, wordt afgeschaft …” (Gemeenteblad 1967).

In datzelfde jaar werd de boekencollectie overgebracht naar de Openbare Bibliotheek aan het Jan Van Eyckplein te Brugge.

Wat bevat de bibliotheek van Museum van Kunstnijverheid en Kunstambachten? Naast geschiedkundige werken vinden we er titels over toegepaste kunsten en praktische handleidingen over tuinarchitectuur, bouwkunst, design (Art Deco), hout- en metaal-bewerking, plastische kunsten, textiel (o.a. kant), boekbinden, enz. Het fonds bestaat uit 549 boeken, de tijdschriften die samen met de schenking in 1967 zijn overgekomen niet meegerekend.

Onder de auteurs vinden we twee belangrijke architecten: Berlage en Viollet-Le-Duc.

Hendrik Petrus Berlage (1856 -1934), Nederlands architect en de schepper van de Beurs in Amsterdam, het jachtslot St. Hubertus op de Hoge Veluwe en het Haagse Gemeentemuseum. De eigen stijl van H.P. Berlage kan gezien worden als de basis van de “Amsterdamse School”.

Eugène Emmanuel Viollet-le-Duc (1814-1879), Frans architect, bekend door zijn vele restauraties/reconstructies van middeleeuwse gebouwen, vooral kerken. (o.a. de Notre-Dame te Parijs en de vestingstad Carcassonne).

De tijdschritencollectie bevat o.m.  “The Studio : an illustrated magazine of fine and applied art”, een toonaangevend, geïllustreerd tijdschrift over beeldende kunsten en kunstnijverheid, opgericht in 1893, dat veel invloed uitoefende op de ontwikkeling van Art Nouveau en de Arts and Crafts-beweging.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: