Commotie onder wetenschappers: E ≠ mc²?

Wetenschappers hebben materie, nl. neutrino’s,  gevonden die sneller gaan dan het licht en hiermee zou de relativiteitstheorie van Albert Einstein wel eens op de helling kunnen komen te staan:

Een internationaal team van wetenschappers maakte de onwaarschijnlijke vondst donderdag bekend. De ontdekking is gedaan bij de Europese Organisatie voor Kernonderzoek (CERN) in Genève. Daar wordt met een deeltjesversneller onderzoek gedaan naar de kleinste bouwstenen van het heelal.

Een neutrino is een fundamenteel, ongeladen deeltje dat nauwelijks in interactie gaat met andere deeltjes en een verwaarloosbaar kleine massa heeft. De neutrinodeeltjes zijn overal – de zon produceert er zoveel als een bijproduct van nucleaire reacties dat op dit moment alleen al meerdere miljarden neutrinodeeltjes door uw oog passeren.

De idee dat in het luchtledige niets sneller kan reizen dan het licht, is een hoeksteen van de relativiteitstheorie van Albert Einstein, die zelf dan weer de basis van de moderne fysica vormt. Als de neutrino’s in het experiment echt sneller dan het licht gingen (het resultaat moet nog worden bevestigd), is één van de meest fundamentele aannames in de wetenschap incorrect. Dit betekent evenwel niet dat de gehele relativiteitstheorie van Einstein de prullenmand in kan, maar op zijn minst grondig nagezien moet worden. (Bron: Eos)

Wie weet wordt tijdreizen nog mogelijk…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: