Een topstuk aan de wieg van het Brugse toerisme: “Album pittoresque de Bruges”

Joseph Octave Delepierre (1802-1879) was een Brugs advocaat, historicus, publicist, bibliofiel en pionier in de letteren. Hij bezorgde de eerste uitgave in het Frans van het Latijnse verhaal over de moord op Karel de Goede door Galbert van Brugge. Hij lag aan de basis van zowel De leeuw van Vlaanderen van Hendrik Conscience als van de beroemde Thyl Ulenspieghel van Charles de Coster. Delepierre was één van de zes stichters van het Genootschap voor Geschiedenis te Brugge, waarvan hij bestuurslid bleef tot in 1843. In 1842 verliet hij Brugge voor een betrekking bij de Belgische ambassade in Londen.

Zijn mooiste publicatie was ongetwijfeld het prestigieuze Album pittoresque de Bruges, voor Brugge één van de pioniersuitgaven voor het toerisme. De schitterende, ingekleurde prenten en de begeleidende teksten gaven het historische Brugge een grote bekendheid. De twee boekdelen werden uitgegeven te Brugge tussen 1837 en 1840 door Joseph Buffa (1801-1864), die voor het tweede deel samenwerkte met de Brugse drukker-uitgever Daniel Joseph Bogaert-Dumortier (1777-1849).

Het project van Buffa ontstond kort na de Belgische onafhankelijkheid en straalt het enthousiasme voor het jonge België uit. Het boek is dan ook opgedragen aan koning Leopold I. De prenten werden ook los verkocht en er werd ook een druk  met zwart-witlithografieën bezorgd. De Erfgoedafdeling van de Openbare Bibliotheek bewaart een exemplaar van de uitgave van 1837-1840 dat 27 schitterende, ingekleurde lithografieën bevat. In het vorstelijke folioformaat met stadszichten en reproducties van kunstwerken is deze uitgave één van de meesterwerken van de Belgische prentkunst.

Joseph Buffa, een ingeweken Italiaan (Pieve Tesino, Zuid-Tirol), was uitgever te Brugge en specialiseerde zich in fotografie en optische instrumenten. Met zijn echtgenote Dometilla Tessaro, verwant met de illustrator A. Tessaro, had hij in Brugge op achtereenvolgende adressen een winkel in prenten en optiek. In 1829 vestigde hij zich in de Steenstraat, in 1832 in de Philipstockstraat en in 1853 finaal in de Vlamingstraat/Markt. Joseph Buffa is familie van de bekende kunsthandelaar Frans Buffa en Zonen in de Amsterdamse Kalverstraat (ca. 1785-1951).

Hoewel we hier aan de vooravond, of misschien zelfs al het ochtendgloren van de fotografie staan, mogen we die niet zien als de vernielster van de gedrukte prent, maar als de voortzetster ervan. In de 19de eeuw was een foto een registratie van de werkelijkheid, waaraan de fotograaf technisch gezien niets kon wijzigen. Bij de lithografie of steendruk kon de kunstenaar de prent na het afdrukken nog aanpassen aan zijn esthetisch gevoel door kleurgebruik, ophoging, accentueren d.m.v. vernis, enz. De kleurenlitho’s in het Album pittoresque de Bruges zijn van een onvoorstelbare kwaliteit.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: