Dag op dag: 21 september

Met ‘Dag op dag’ haalt de Openbare Bibliotheek Brugge het stof van enkele gebeurtenissen: “wat gebeurde er vandaag, maar dan zoveel jaar geleden?” Vandaag: 21 september. De dood van een niet voor de hand liggende filosoof: Arthur Schopenhauer.

Arthur Schopenhauer was een groot Duits filosoof die gekend was voor zijn pessimistische wereldbeschouwing. Een beroemd citaat van hem was: “het allerergste komt nog”. Naast pessimist was hij ook nog eens een notoir vrouwenhater, maar ook kunstliefhebber en geïnteresseerd in oosterse filosofie.

“Van de kunsten is muziek de belangrijkste”. De invloed van Schopenhauer was vooral groot op kunstenaars, in het bijzonder Richard Wagner, Leo Tolstoj, Marcel Proust, Thomas Mann en Gerard Reve, maar ook op filosofen, zoals Emil Cioran en Friedrich Nietzsche. De laatste is zijn hele leven blijven worstelen met Schopenhauers houding jegens de filosofie van het medelijden.

Zijn hoofdwerk “Die Welt als Wille und Vorstellung” (De wereld als wil en voorstelling), bestaat uit 2 delen en was tevens ook zijn levenswerk; deel 1 kwam uit in 1819 en deel 2 pas in 1844. Hoewel zijn gedachtegoed tijdens zijn leven niet het aanzien kreeg dat hij wou, bleek zijn meesterwerk van onschatbare waarde te zijn. Echte liefhebbers beginnen aan het hoofdwerk (en de echte “die-hards” lezen hem in het Duits), maar toch blijft het voor velen onbegonnen en onverstaanbaar. Gerard Reve werd sterk beïnvloed door Schopenhauer. Hij las in de winter telkens de 2 delen in het Duits!

Schopenhauer liep niet al te hoog op met de mens. Hij gaf dan ook de voorkeur aan het gezelschap van zijn poedel (Atma) dan aan het gezelschap van de mens. Erger nog, wanneer zijn poedel zich misdroeg berispte hij het beest met de (scheld)woorden: “koest, mens!”. Zijn interesse voor hindoeïsme en boeddhisme, kortom de oosterse filosofie manifesteert zich in de naam van zijn poedel. Atma betekent wereldziel.

Arthur Schopenhauer stierf op 21 september 1860.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: