Auteur in de kijker: Roald Dahl

De jeugdboeken van Roald Dahl zijn klassiekers. Ze zijn wereldberoemd, net als de schrijver. Zijn werk werd vaak bekroond met de Zilveren Griffel en door de Kinder- en Jeugdjury. Heel wat van zijn boeken werden verfilmd.

Roald Dahl werd op 13 september 1916 in Llandaff in Wales geboren. Zijn ouders kwamen uit Noorwegen. Hij had vijf zussen en een broer. Toen Dahl nog een kleine jongen was stierven zijn vader en één van zijn zussen. Op zijn zevende werd hij naar een strenge Engelse kostschool gestuurd. In veel van zijn boeken komen zijn kostschoolervaringen terug. Na zijn schooltijd ging Roald Dahl in Afrika werken, in Tanzania. Toen de oorlog uitbrak werd hij piloot in het Engelse leger. Boven de woestijn werd zijn vliegtuig neergeschoten en hij moest zes maanden in een Egyptisch ziekenhuis blijven.

Zijn schrijversloopbaan begon nadat hij door het leger was overgeplaatst naar Washington. Zijn eerste verhalen werden in de Saturday Evening Post gepubliceerd. Veel van de verhalen voor kinderen zijn geschreven vanuit het kind, waarbij de volwassenen de slechteriken zijn, maar met tenminste één goede volwassene als tegenhanger. Zijn boeken werden vaak geïllustreerd door Quentin Blake.

In 1962 stierf de oudste dochter van Roald Dahl, Olivia, op zevenjarige leeftijd in het ziekenhuis aan de mazelen. In 1982 droeg hij zijn boek “De GVR aan haar op.

Roald Dahl stierf op 23 november 1990 aan leukemie. Hij ligt begraven op een heuvel tegenover “Gipsy House” in Great Missenden, vlak bij Londen, waar hij lang gewoond en gewerkt heeft. Zijn kleindochter, Sophie Dahl, heeft een campagne opgezet om zijn schrijfhut te bewaren waar hij klassiekers zoals “Charlie en de chocoladefabriek en “De griezels  neerpende.

Het hutje, gebouwd in de jaren vijftig in de tuin van Dahl in het Engelse Buckinghamshire, staat er nog zoals Dahl het bij zijn overlijden in 1990 achterliet. Zijn sigarettenpeuken liggen er nog in de asbak. Maar volgens zijn nakomelingen staat het bouwwerk op instorten en is er 600.000 euro nodig om het te ontmantelen en terug op te bouwen in het Roald Dahl museum.

In het autobiografische “Boy  kan je meer lezen over Roald Dahls jeugdjaren. In “Solo  lees je over zijn jaren bij het Engelse leger. Er verscheen begin 2011 een lijvige biografie: Verhalenverteller: de biografie van Roald Dahl”.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: