Open Monumentendag : conflict en boeken

In het kader van de Open Monumentendag 2011 staat in september een kleine boekententoonstelling (“Boek in de Kijker”) opgesteld in de leeszaal van Hoofdbibliotheek Biekorf. 

De militiare revolutie van de 16de en 17de eeuw zorgde voor staande legers, verhoogde schietkracht en volwaardige oorlogsvloten. Een antwoord hierop was onder meer de vernieuwing in de vestingbouw. Deze militaire omwentelingen gingen gepaard met vernieuwde belangstelling voor de krijgskunst uit de Oudheid. Dit alles liet zijn sporen na in boeken over krijgskunst, vestingbouw en oorlogen. 

Zo diepte de Brugse geleerde Franciscus Modius uit bibliotheken Romeinse teksten op (onder meer Vegetius’ De re militari, Over militaire zaken / Ook te vinden op Google Books), en gaf deze werken in 1580 uit bij Maternus Cholinus in Keulen, de stad waar hij toen verbleef. Ook Simon Stevin (1548-1620) had veel belangstelling voor de Romeinse oorlogsvoering (Castrametatio), maar hij is vooral bekend om zijn vestingbouwkundige werken, in opdracht van Maurits van Nassau. In Spaanse dienst daarentegen was de Brugse edelman Charles d’Eendero die zijn wiskundige onderzoek over de schietkracht van kanonnen in 1695 bij een kleine Brugse drukker uitgaf. Brugge was toen ook ormringd door een moderne gebastioneerde vesting, zoals blijkt uit de stadsplattegrond in Antoon Sanderus’ Flandria Illustrata (Verheerlykt Vlaandre).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: