Twee grote songwriters overleden

Deze week zijn twee grote songwriters overleden, Jerry Leiber en Nick Ashford.  Hun namen klinken misschien niet zo bekend in de oren, hun liedjes des te meer.

Jerry Leiber (foto) vormde sinds 1950 een duo met Mike Stoller.  Stoller componeerde de muziek, Leiber schreef er de teksten bij.  Hun eerste grote hit scoorden ze met “Hound dog”,  origineel opgenomen met de blueszangeres Big Mama Thornton, later werd het een grote hit voor Elvis Presley.  Ook “Jailhouse rock”, een wereldhit voor Elvis, was geschreven door Leiber en Stoller.
Andere populaire nummers van het duo zijn Ben E. King’sStand by me”, “On Broadway” door The Drifters, “Stuck in the middle with you” van Stealers Wheel en “Pearl’s a singer” de grootste hit voor Elkie Brooks.
Hun nummers werden opgenomen door onder anderen Barbra Streisand, Aretha Franklin, The Beatles, The Rolling Stones, Frank Sinatra, Joni Mitchell en Otis Redding.  Tijdens hun carrière werden 15 songs van hen nummer 1-hits.
Jerry Leiber werd 78 jaar.

Nick Ashford was ook de helft van een schrijversduo.  Samen met zijn vrouw Valerie Simpson schreef hij hits als “Ain’t no mountain high enough“, “Reach out and touch (somebody’s hand)” en “I’m every woman“.  Veel Motown-hits o.a. die van Tammie Terrell en Marvin Gaye werden geschreven door Ashford en Simpson.  Samen met zijn vrouw bracht hij ook het nummer “Solid”  uit waarmee ze midden jaren 80 een wereldhit scoorden. 
Nick Ashford overleed na een gevecht tegen keelkanker, hij werd 70.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: