Grammaticaboeken van de Brugse blinde leraar Petrus Pontanus (1524-1526)Petrus de Ponte (Pontanus, van der Brugge) werd geboren in Brugge omsreeks 1475 en trok ca. 1505 naar Parijs. Hij stond er bekend als de caecus Brugensis, de blinde van Brugge, en doceerde er jarenlang grammatica in een Latijnse school.
Pontanus werd blind door een ongeval toen hij drie jaar was, liep school aan de abdijschool van Sint-Bertijns in Sint-Omaars en vervolgens aan een grammaticaschool in Parijs. Aan deze school, het Collège Boncour, werd hij vervolgens leraar. Hij publiceerde veel van zijn lesmateriaal, overwegend grammaticahandboeken. Parijse uitgevers brachten verschillende nieuwe edities uit. Pontanus overleed in de Franse hoofdstad in 1529.

Het convoluut (drie drukken met de Ars grammatica en één met de Ars versificatoria) dat dit jaar werd aangekocht, bevat vier drukken van het Parijse uitgevershuis Ambroise Girault uit de periode 1524-1526. Twee drukken hebben een titelpagina met centraal het drukkersmerk van Pierre Viart (opgebouwd rond de initialen PV), overleden in 1523. Girault was zijn opvolger die, zoals vaak in de drukkers- en uitgeverswereld, de weduwe Viart huwde. In de verrassende houtsnederand van de titelpagina uit 1526 komt de “omgekeerde” wereld om de hoek kijken. Konijnen vangen de jachthond en de jager, en stellen hen vervolgens terecht.

Twee opdrachten getuigen van het intellectuele netwerk van Pontanus, één gericht aan Anthoine du Pré (Anthonius Pratanus), de kanselier van de Franse koning Frans I, een ander aan Edward More, een Engelse leraar in Winchester aan de Engelse zuidkust. De blinde Brugse leraar frequenteerde in de Franse hoofdstad de humanistische milieus met onder meer heel wat Bruggelingen en Vlamingen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: