Scoobius Doous in insectenverdelgend boek

We zitten volop in de hondsdagen, de warmste dagen van het jaar, en dan is het al eens moeilijk om je hoofd bij je werk te houden. Ook voor middeleeuwse lezers moet het op zwoele zomerdagen lastig geweest zijn om de concentratie niet te verliezen.

In manuscript 200, een manuscript uit het einde van de 13de of het begin van de 14de eeuw, vinden we in de marge van folio 129r enkele bijzondere droedeltjes. Een verveelde lezer heeft daar drie Scooby-Doo-achtige hondjes getekend: de eerste met veel haar en een staartje, de tweede met een mooie halsketting, en de derde met een heuse mantel met blazoen (met daarop nogmaals een hondje in profiel)! De tekst in het manuscript – nochtans een mooie kopie van de Summa theologiae van Thomas van Aquino (1225 – 1274) – kon deze lezer blijkbaar niet boeien. Gelukkig kwam het boek blijkbaar wel goed van pas als originele vliegenmepper: tussen folio’s 124 en 125 zit een echte geplette en gedroogde wesp…

P.s. Toch even voor de zekerheid vermelden dat het helemaal niet ok is om in (onze) middeleeuwse boeken te schrijven of te tekenen.

Advertenties

One Response to Scoobius Doous in insectenverdelgend boek

  1. Guido hauwaerts schreef:

    Die middeleeuwers waren tenslotte ook maar mensen. En wat doet een mens op hondsdagen? Hondjes tekenen en naar wespen meppen natuurlijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: