Giacomo Barozzi da Vignola (Vignola 1507-Rome 1573)

Giacomo Barozzi da Vignola, vaak kortweg Vignola genoemd naar zijn geboorteplaats Vignola nabij Modena, was een Italiaans schilder, architect en architectuurtheoreticus. Hij begon zijn carrière in Bologna als schilder en maker van perspectiefsjablonen voor het vervaardigen van mozaïeken.

In 1536 vertrok hij naar Rome waar hij de basis legde voor zijn opus magnum : Regole delli cinque Ordini d’Architettura (De regels van de vijf architectonische zuilenorden), gepubliceerd te Rome in 1562.  Dit meesterwerk heeft bijgedragen tot de vorming van de canon van de klassieke architectuur. Het is het boek over de vijf zuilenorden: de Toscaanse orde, de Dorische orde, de Ionische orde, de Korinthische orde en de composiete orde. Het werd tot 1998 in verschillende talen herwerkt.

In de jaren 1541-1543 werkte Vignola te Fontainebleau voor koning Frans I van Frankrijk. Hij keerde terug naar Italië in 1550 en werd er dé toonaangevende architect na Michelangelo. Dankzij aanbevelingen van Giorgio Vasari (1511-1574) werd hij benoemd tot architect van paus Julius III (1487-1555).

Hij was niet alleen invloedrijk door zijn ontwerpen, maar ook door zijn geschriften. Hij behoort met Sebastiano Serlio, Andrea Palladio en Vincenzo Scamozzi tot de 16de-eeuwse schrijvers die serieus hebben bijgedragen tot de verspreiding van de bouwkundige ideeën van de renaissance en barok in West-Europa. Vignola’s belangrijkste ontwerpen zijn de Villa Farnese in Caprarola (1559-1573) en de Santissimo Nome di Gesù (1568-1584) in Rome, sinds haar inwijding in 1584 de belangrijkste kerk van de jezuïetenorde. Deze kerk werd het model voor kerken gebouwd tijdens de contrareformatie en de barok.

Na de dood van Michelangelo in 1564 was Vignola als architect betrokken bij de bouw van de Sint-Pietersbasiliek, samen met Pirro Ligorio. Hij was verantwoordelijk voor de afbouw van twee kleinere koepels in de Sint-Pieters naar het ontwerp van Michelangelo. Giacomo Barozzi stierf in Rome in 1573. In 1973 werd zijn stoffelijk overschot herbegraven in het Pantheon te Rome.

De Openbare Bibliotheek Brugge bezit in haar erfgoedcollecties enkele werken van en over Vignola. De afbeelding bovenaan is afkomstig uit Le nouveau Vignole, ou Règles des cinq ordres d’architecture par Jacques Barrozio.Paris : chez F.Chereau, rue St. Jacques aux deux Piliers d’or, 1775, bewaard onder nr.1089 in het Fonds de Giey van de Openbare Bibliotheek.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: