Tip van de bib: Muziek en stilte

Muziek en stilte is een briljante historische roman van Rose Tremain die zich afspeelt aan het Deense hof in de zeventiende eeuw. Rose Tremains meesterwerk wordt binnenkort verfilmd door de Deense regisseur Lone Sherfig in samenwerking met de BBC. De roman was een internationale bestseller en prijswinnaar.

De centrale figuur is de knappe blonde muzikant Peter Claire die door de Deense koning Christiaan IV benoemd wordt als nieuwe luitspeler in zijn orkest. Als Engelsman komt Peter terecht in de decadente, bizarre wereld van het Deense hof. Een van de vele bevreemdende details is dat het orkest in ijskoude kelders onder de feestzaal speelt. De muziek bereikt de gasten via een complex buizensysteem. Peter kan het vertrouwen winnen van de treurige en aartslelijke koning. Hij wordt de beschermengel van de vorst en verjaagt zijn nachtelijke angsten. Intussen wordt Peter verliefd op Emilia, de lievelingshofdame van de grillige en koude koningin Kirsten Munk. De koning aanbidt zijn vrouw op een dweperige afhankelijke manier. Wanneer Kirsten echter een affaire begint met graaf Otto Ludwig van Salm is de neerwaartse spiraal naar verval en ondergang ingezet.

Het verhaal wordt gebracht vanuit verschillende invalshoeken en zit stevig in elkaar. Het is een bijzonder vlotte en rijke leeservaring, historisch goed onderbouwd, waarin literaire allusies naar Shakespeares Hamlet op een heel natuurlijke wijze verwerkt zijn. Het boek werd dan ook zeer goed ontvangen in de Engelse literaire kritieken. Conclusie van The Times: “Een briljant boek dat vaak herlezen moet worden. Als Tremain in vorm is, zoals in deze roman, kan niet één Engelse schrijver aan haar tippen”.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: