Rilatine nutteloos voor gezonde studenten

Rilatine is nutteloos voor gezonde studenten. Althans dit blijkt uit een onderzoek van de vakgroep Huisartsengeneeskunde van de VUB op een groep van 21 studenten, maar moet eigenlijk nog bevestigd worden op grotere groepen.

De voorbije 20 jaar vertienvoudigde het gebruik van Rilatine©, een afgeleide van D-amfetamine. Het geneesmiddel helpt jongeren met ADHD om zich te concentreren. Ook gezonde studenten grijpen tijdens de examenperiode om die reden naar Rilatine©.

De vakgroep Huisartsgeneeskunde van de VUB voerde een onderzoek uit bij gezonde studenten zonder leermoeilijkheden. De helft van de studenten kreeg Rilatine©, de andere helft een placebo. De studenten wisten niet of ze het placebo of echte geneesmiddel kregen. Tussen beide groepen werd geen verschil waargenomen voor wat betreft de leercapaciteit (korte- en langetermijngeheugen), de waakzaamheid en het vermoeidheidsgevoel.

Uit het onderzoek blijkt dat Rilatine© geen invloed heeft op de concentratie en het geheugen van gezonde studenten. Het gaat enkel om het idee iets genomen te hebben dat helpt bij het studeren. 

Het prestatieverschil werd ook waargenomen de dag na het leerproces. Toch vertoonden beide groepen geen verschil op gebied van waakzaamheid. Studenten die meenden Rilatine gekregen te hebben, voelden zich de dag na de inname wel meer vermoeid, een ongewenst effect als je de dag erna opnieuw moet studeren.

Het voordeel dat studenten van Rilatine© beweren te ondervinden is dus een placebo-effect. ‘Het gaat enkel om het idee iets genomen te hebben dat helpt bij het studeren’, zegt professor Dirk Devroey, ‘Rilatine is niet nuttig als studeerhulpmiddel bij gezonde studenten. Ik wil echter benadrukken dat studenten met ADHD er wel beter mee studeren.’  (Bron: www.eosmagazine.eu)

Het tijdschrift Eos en tal van andere vakbladen worden in de leeszaal aangeboden ter inzage. De lopende jaargang is vrij beschikbaar, oudere uitgaven kunnen aangevraagd worden aan de balie in de leesaal.

Advertenties

One Response to Rilatine nutteloos voor gezonde studenten

  1. Marleen Brutyn schreef:

    Geen rilatine nodig dus als je een ‘gezond’ student bent, maar als je, om in het in de volksmond te zeggen ‘niet mee kan’, pak er nog ene’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: