Openbare Bibliotheek Brugge is Erkende Erfgoedbibliotheek

Sinds het Cultureel-erfgoeddecreet van 23 mei 2008 erkent de Vlaamse overheid de kwaliteitsvolle werking van collectiebeherende cultureel-erfgoedorganisaties zoals erfgoedbibliotheken, archieven en musea door het uitreiken van een kwaliteitslabel. De Openbare Bibliotheek Brugge was een van de zeven erfgoedbibliotheken die eerder deze week het kwaliteitslabel mochten ontvangen.

Register van erkende collectiebeherende cultureel-erfgoedorganisaties

In het voorjaar 2011 dienden dertien organisaties een aanvraag in, waarvan het merendeel een aanvraag als erfgoedbibliotheek. Minister Schauvlieghe keurde recent zeven aanvraagdossiers goed. De volgende instellingen – allen bewaarbibliotheken – mogen voortaan het herkenningsteken van Erkende Erfgoedbibliotheek gebruiken: de zes partnerbibliotheken van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek (de Openbare Bibliotheek Brugge, de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience in Antwerpen, de Universiteitsbibliotheek Antwerpen, de Universiteitsbibliotheek Gent, de Provinciale Bibliotheek Limburg in Hasselt, de Universiteitsbibliotheek Leuven) en de KADOC-erfgoedbibliotheek in Leuven.
Eerder al ontving ook de bibliotheek van het Koninklijk Conservatorium te Antwerpen het kwaliteitslabel van erfgoedbibliotheek. Dit brengt het aantal erkende collectiebeherende cultureel-erfgoedorganisaties in totaal op 78, waarvan acht erfgoedbibliotheken, acht culturele archiefinstellingen en 62 musea.

Erkenning van een kwaliteitsvolle werking

Door het toekennen van kwaliteitslabels draagt de Vlaamse overheid bij tot een duurzame en kwaliteitsvolle cultureel-erfgoedwerking, die kadert binnen een integraal en geïntegreerd cultureel-erfgoedbeleid. De cultureel-erfgoedorganisaties tonen met dit label aan dat ze hun verantwoordelijkheid als beheerder van het cultureel erfgoed ernstig nemen. Ze oefenen de vier basisfuncties (de verzamelfunctie, de behoud- en beheerfunctie, de onderzoeksfunctie en de publieksgerichte functie) op een evenwichtige wijze uit en geven garanties op het vlak van het management. Het label creëert ook mogelijkheden voor (internationale) bruiklenen, collectiemobiliteit en informatie-uitwisseling.

De vzw Vlaamse Erfgoedbibliotheek

De vzw Vlaamse Erfgoedbibliotheek werd eind 2008 opgericht als netwerkorganisatie voor erfgoedbibliotheken. De Vlaamse Erfgoedbibliotheek richt zich tot iedereen die een hart heeft voor de geschreven, gedrukte en digitale erfgoedcollecties van bibliotheken. Via diverse projecten en onderzoek wil de Vlaamse Erfgoedbibliotheek expertise ontwikkelen en kennis verspreiden rond de ontsluiting, digitalisering en conservering van deze bewaarcollecties. Verder wil deze organisatie het publiek bewust maken van het rijke bibliotheekerfgoed dat in Vlaanderen en Brussel aanwezig is.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: