Enorme schat gevonden in kelders Indiase tempel

In twee ondergrondse kamers van de tempel Padmanabhaswamy in het Zuid-Indiase Trivandrum hebben gerechtsexperts een enorme schat aangetroffen, waaronder een gouden ketting van zes meter lang en dertig kilo zwaar. Verder waren er 536 kilo gouden muntstukken uit de 18de eeuw en nog eens twintig kilo gouden muntstukken van de Britse East India Company, borden bezet met diamanten, robijnen en smaragden, zilveren beelden en zogenaamde keshi-parels. Volgens een eerste raming is de schat 500 miljard roepies of 7,716 miljard euro waard.

De tempel van Padmanabhaswamy in de deelstaat Kerala werd in de zestiende eeuw door de maharadja’s van Travancore verheven tot koninklijke tempel. Op de plek van een ouder schrijn bouwden ze het huidige, gigantische complex. In de kelders zijn kamers waar offergaven worden bewaard. Twee daarvan zijn altijd open, twee worden twee keer per jaar geopend en de twee kamers waar de schat werd gevonden, waren al 136 jaar gesloten.

Aan de opening ging een juridische veldslag vooraf. De meeste grote tempels in Kerala worden beheerd door een overheidsdienst, maar Padmanabhaswamy viel nog steeds onder het toezicht van de koninklijke familie. In maart vorig jaar kreeg het gerecht een klacht wegens wanbeheer en een verzoek om een inventaris te maken van de tempel.

De koninklijke familie tekende verzet aan tegen het openen van de kamers. De deelstaat Kerala is een van twee Indiase staten die lang een communistisch bestuur hadden; het communistische LDF is er nog steeds de grootste oppositiepartij.

De zaak belandde bij het Indiase hooggerechtshof, dat twee rechters aanstelde als onafhankelijke observators. Verder waren vertegenwoordigers van de tempel, de archeologische dienst, het paleis en de partij die de klacht had ingediend, present.

Er wordt nu een volledige boedelbeschrijving gemaakt. Dat kan weken duren. Het wantrouwen is zeer groot. Nationalistische hindoes vermoeden dat de seculiere overheid beslag zal leggen op het geld; veel inwoners van Kerala vinden dat de schat de bevolking ten goede moet komen.

(Bron: http://www.standaard.be)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: