Tip van de bib: Mister Pip

Mister Pip” is een indrukwekkende en aangrijpende roman die op een ogenschijnlijk simpele manier grote thema’s aansnijdt zoals de louterende kracht van de verbeelding of de ervaring als immigrant.

1992, Bougainville. Op de Salomonseilanden woedt al vier jaar een bloedige burgeroorlog, met duizenden slachtoffers. Wie kan, ontvlucht het eiland. Een klein dorpje in de jungle wordt in de tang genomen tussen de soldaten (“Roodhuiden”) en de rebellen (“Rambo’s”). Op dat ogenblik neemt de enige blanke van het dorp, de Nieuw-Zeelander Meneer Watts, de taak van de gevluchte onderwijzer op zich. Hij leest de zwarte kinderen voor uit Charles Dickens’ “Great Expectations” en ook de familie wordt in het gebeuren meegetrokken. Even slagen ze erin om via de literatuur te overleven, maar dan neemt de gruwel van de oorlog op een huiveringwekkende manier wraak.

Wat de roman bijzonder maakt, is de toon waarin het gescheven is. De hoofdfiguur Mathilde blikt – nu ze inmiddels universiteitsstudente is – terug op de moeilijke tijd. Net als Pip, de hoofdfiguur uit Dickens’ roman, wordt ze wees en is ze verplicht zich een eigen leven te dromen en vorm te geven. Het Londen van 1860 en de postkoloniale realiteit van Bougainville lijken op het eerste gezicht onverzoenbaar, maar haken gaandeweg meesterlijk in elkaar. De geloofwaardigheid is het gevolg van de stijl, die vrij van sentimentaliteit is. Auteur Lloyd Jones boogt daarvoor op zijn ervaring als journalist tijdens de onlusten.

Hartverscheurend. Voor wie genoot van “Klein eiland” (Andrea Levy), “Paarse hibiscus” (Chimamanda Ngozi Adichie) of “De Voorlezer” (Bernhard Schlink).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: