Auteur in de kijker: Bart Moeyaert

Bart Moeyaert werd op 9 juni 1964 geboren te Brugge als jongste van zeven broers. In 1983 debuteerde hij, op negentienjarige leeftijd, met de tienerroman Duet met valse noten’. Dit leverde hem meteen een bekroning van de Kinder- en Jeugdjury op. Vier maanden na verschijnen wordt het boek al herdrukt. Zijn tweede boek Terug naar af’ volgde drie jaar later.

Bart Moeyaert ging in 1982 aan de Lerarenopleiding Nederlands, Duits en geschiedenis studeren in Brussel. Hij studeerde af met een scriptie rond de Engelse auteur Aidan Chambers, deze had een grote invloed op zijn latere werk. In zijn derde jeugdroman, Suzanne Dantine’, dat in 1997 herwerkt werd tot ‘Wespennest’, was die ommekeer voor het eerst merkbaar. Met de novelle Kus me’, de roman Blote handen’ en het kleine boekje Mansoor‘ ging Bart Moeyaert steeds verder op die ingeslagen literaire weg.

Sinds 1993 is Bart Moeyaert voltijds schrijver. Hij schrijft jeugdromans, poëziebundels, theaterteksten, volwassenenromans, televisiescenario’s en stukjes voor kranten of magazines. Sinds 2003 is Bart Moeyaert hoofddocent Schrijven aan het Conservatorium (afdeling Woordkunst) in Antwerpen. In 2006 en 2007 was hij stadsdichter van Antwerpen.

Zijn veelzijdig werk werd al meermaals bekroond, o.a. met Boekenleeuwen, -pauwen en –welpen, de Gouden Uil, Deutsche Jugendliteraturpreis en de Vlaamse Literatuurprijs voor Jeugdliteratuur. De boeken van Bart Moeyaert zijn tot hiertoe in 19 talen vertaald. In 2002 werd hij finalist voor de Internationale Hans Christian Andersen Award, een prijs waar hij in het totaal vier keer voor genomineerd werd. In 2009 werd hij voor de zesde keer op rij genomineerd voor de internationale Astrid Lindgren Award.

In mei 2011 verscheen het nieuwe boek van Bart Moeyaert: ‘De Melkweg’ . Het is, slechts één maand na verschijningsdatum, al aan een herdruk toe.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: