Tiende Internationaal Forum voor Kunstboekbanden (F.I.R.A.)

Van vrijdag 27 mei tot en met zaterdag 9 juli 2011 stellen meer dan 200 kunstboekbinders tentoon in Hoofdbibliotheek Biekorf. De tentoonstelling is gratis toegankelijk tijdens de openingstijden van de bibliotheek. Aanleiding van de tentoonstelling is het Tiende Internationaal Forum voor Kunstboekbanden (F.I.R.A.) van 26 tot 29 mei in Brugge. 

In totaal stellen 231 boekbinders uit 21 verschillende landen tentoon. Europa wordt vertegenwoordigd door deelnemers uit België, Spanje, Italië, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Estland, Letland, Polen en Tsjechië. Ook vanuit o.a. Australië, Brazilië, Canada, Japan, de Verenigde Staten en Israël werden kunstboekbanden opgestuurd. Sommige boekbinders zijn professioneel met hun vak bezig, anderen eerder als amateur. Door de grote verscheidenheid geeft de tentoonstelling een mooi beeld van de verschillende culturen en vernieuwende technieken binnen het boekbindersvak.
Naast de catalogus is er naar aanleiding van de tentoonstelling ook een geïllustreerd boek uitgegeven. Het bevat een beschrijving van elk werk uit de tentoonstelling en een internationaal repertorium van boekbinders, voorafgegaan door twee nog onuitgegeven wetenschappelijke artikels. Het boek is in de bibliotheek en enkele boekhandels te koop.

Brugge is een uitstekende locatie voor een forum/tentoonstelling over kunstboekbanden. De stad heeft een lange geschiedenis als boekenstad. Tussen 1400 en 1450 was Brugge het internationale productiecentrum voor verluchte handschriften en getijdenboeken. De clerus, drukkers, etsers en boekbinders hebben mee de stad haar naam en faam bezorgd.
Bij uitbreiding is België op wereldvlak een belangrijke speler wat betreft kunstboekbanden. De Wittockiana in Brussel en het Atelier du Livre in Mariemont zijn twee onmiskenbare grootheden op vlak van bibliofilie en kunstboekbinden. Zowel in Vlaanderen, Brussel als Wallonië wordt artistieke en technische vorming van hoog niveau aangeboden.

Het forum is een organisatie van ARA (Amis de la Reliure d’Art), een internationale vereniging zonder winstoogmerk die in 1982 in Frankrijk door Marcel Garrigou en enkele vrienden opgericht werd. De vereniging telt vandaag meer dan 1000 leden verspreid over verschillende landen. Doelstelling van de vereniging is het promoten van de kunstboekband, een kunst die anders weinig bekendheid geniet bij het grote publiek.
Het prestigieuze F.I.R.A. was eerder al in verschillende landen te gast. Na Monaco in 1988, Basel in 1990, Toulouse in 1992, Luxemburg in 1994, Montreal in 1996, Venetïe in 1999, Athene in 2002, Limoges in 2005 en Freiburg in 2007, is het dit jaar dus de beurt aan Brugge.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: