Terrence Malick wint Gouden Palm

De Belgische broers Dardenne hebben met hun film “Le gamin au vélo” net niet hun derde Gouden Palm kunnen winnen. Die ging naar de Amerikaan Terrence Malick met “The Tree of Life” met topacteur Brad Pitt.
De Dardennes missen dan wel een historisch record, maar pakten als troostprijs wel de Grand Prix du jury, de tweede prijs in Cannes. De kortfilm “Badpakje 46” van de Belg Wannes Destoop kreeg een speciale vermelding van de jury, zodat ons land absoluut niet met lege handen huiswaarts keert.

De Gouden Palm ging naar de Amerikaanse regisseur Terrence Malick voor “The tree of life”, een familiekroniek in het Texas van de jaren 50 met Brad Pitt in de hoofdrol. Malick was zelf niet aanwezig in de Franse badplaats en producer Bill Pohlad kwam in zijn naam de prijs ontvangen.

De 29-jarige Amerikaanse actrice Kirsten Dunst ontving de prijs voor beste actrice voor haar rol in “Melancholia” van Lars Von Trier. De 38-jarige Franse komiek Jean Dujardin sleepte de prijs voor beste acteur in de wacht voor zijn rol in “The Artist”.

De film “Polisse” van de Franse cineast Maïwenn won de Prijs van de Jury. De Prijs voor de beste regie ging naar de Deen Nicolas Winding Refn voor “Drive”. “Footnote” van Joseph Cedar werd bekroond met de prijs voor beste scenario. De Gouden Palm voor beste kortfilm ging naar “Cross Country” van Maryna Vroda uit Oekraïne. De Gouden Camera was weggelegd voor “Las Acacias” van Pablo Giorgelli.

“Le gamin au vélo” was sowieso niet de topfavoriet van deze editie. De broers moesten optornen tegen te duchten concurrenten, zoals twee andere ex-winnaars, Nanni Moretti met “Habemus papam” en Lars von Trier met “Melancholia”. Daarnaast zaten ook Pedro Almodovar (“La piel que habito”), Aki Kaurismaki (“Le Havre”), Terrence Malick (“The Tree of Life”) en Paolo Sorrentino (“This must be the place”) in competitie.

De film “Le gamin au vélo” gaat over Cyril, een jongen van net geen 12 die door zijn vader in een tehuis is geplaatst. Op een dag ontsnapt hij uit het tehuis. Tijdens zijn vlucht ontmoet hij Samantha, een kapster. Met mondjesmaat laat Cyril Samantha binnenkomen in zijn leven. De hoofdrollen zijn weggelegd voor Thomas Doret (Cyril) en Cécile De France (de kapster).

“Le gamin au vélo” en “The tree of life” zijn sinds woensdag te zien in Cinema Lumière, voor de nieuwste film van Pedro Almodovar is het nog wachten tot september.

www.demorgen.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: