Dylan 70

“A man is a success if he gets up in the morning and gets to bed at night, and in between he does what he wants to do,” is een quote van Bob Dylan.
Dylan werd deze week 70 en dat werd overal ter wereld op gepaste wijze gevierd:  tributeconcerten, radio specials, verjaardagsfeesten, … het recentste nummer van Rolling Stone Magazine staat zelfs helemaal in het teken van Dylan.

Bob Dylan, geboren als Robert Allen Zimmerman, wordt beschouwd als een van de grootste songwriters van Amerika. Hij heeft een oeuvre bij elkaar gespeeld dat op één lijn wordt gesteld met dat van Irving Berlin, Woody Guthrie en Hank Williams, die deel uitmaken van het Amerikaanse culturele erfgoed.

Dylans carrière begon in het midden van de jaren vijftig, nog in zijn middelbareschooltijd. Zijn muzikale en literaire faam zijn sindsdien uitgegroeid tot een welhaast filmisch en opstandig, maar ook onwillig boegbeeld van de onrust in de Amerikaanse samenleving. De beweging voor de burgerrechten kende geen beter volkslied dan zijn song Blowin’ in the Wind. Miljoenen jongeren omarmden The Times They Are A-Changin’.

Vaak wordt aan Dylan de verdienste toegekend het normale recept van simpele teksten in de popmuziek te hebben verheven naar het niveau van politiek-sociaal commentaar, en naar een complexe weergave van een actueel levensgevoel. Hiertoe introduceerde hij beeldspraak, ‘stream of consciousness’ (bewustzijnsstroom, een literaire techniek), losse gedachten en invallen, soms op absurdistisch-komische wijze. Dylans teksten onttrekken zich aldus vaak aan een eenvoudige omschrijving of uitleg. Polyinterpretabele teksten (teksten die op meerdere manieren geïnterpreteerd kunnen worden) waren tot dan in de popmuziek onbekend. Dylans songteksten en zeer eigen muziekopvatting hebben grote invloed gehad op de ontluiking van de popmuziek in de jaren zestig.

De tekstuele vernieuwing was te danken aan Dylans brede belangstelling voor de rijke tradities van het Amerikaanse lied, van folk en country/blues tot rock-‘n-roll en rockabilly, tot aan Keltische balladen, zelfs jazz, swing en Broadway.

Dylan treedt op met gitaar, keyboards en mondharmonica. Gesteund door een veranderende line-up van muzikanten, reist hij sinds de late jaren 1980 rond in wat wel eens de ‘Never Ending Tour’ wordt genoemd. Zijn verdiensten in de studio en als performer waren erg belangrijk voor zijn carrière, maar algemeen wordt zijn songwriting als zijn grootste bijdrage aan de muziek beschouwd.

Bob Dylan is ook actief als kunstenaar. Sinds 1994 publiceerde hij drie boeken met  tekeningen en schilderijen. Zijn werk is tentoongesteld in de grote kunstgalerieën.

Enkele interessante links:  
http://www.bobdylan.com/
http://www.bobdylanart.com/
http://www1.rollingstone.com/dylan/
http://www.cobra.be/dylan
http://www.musicmeter.nl/dylan

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: