Laatste vlucht voor de Endeavour

Maandag om 14.54u. Belgische tijd is de Endeavour gelanceerd vanop Cape Canaveral in Florida. Deze 25e vlucht met zes bemanningsleden aan boord is de laatste vlucht van de Endeavour en de voorlaatste voor dit type van ruimteveren. Deze eer is weggelegd voor de Atlantis wiens vlucht op 28 juni gepland is.

President Obama is rechtstreeks verantwoordelijk voor het einde van dit type spaceshuttle. Hij wil dat NASA steeds verder privatiseert – en dus steeds minder belastinggeld opeist – en gaat samenwerken met private ruimtevaartorganisaties. Eén van de eerste stappen in Obama’s plan is het ontwikkelen van een nieuw ruimtevaartuig dat de spaceshuttle kan vervangen.

Na 30 jaar komt er nu dus een einde aan het spaceshuttleprogramma. De NASA ontwikkelde zeven shuttles: Atlantis, Challenger, Columbia, Discovery, Endeavour, Enterprise en Pathfinder. De Enterprise en de Pathfinder werden enkel als “testshuttles” gebruikt en werden niet ingezet voor ruimtevluchten.

De beelden van de ontplofte Challenger en de Columbia, waarbij de bemanning telkens omkwam, blijven op het netvlies gebrand. Deze tragedies zorgden er telkens voor dat het ruimteveerprogramma voor onbepaalde tijd stil lag.

In 1992 werd Dirk Frimout de eerste Belgische astronaut in de ruimte. Van 24 maart tot 2 april cirkelde Frimout als één van de zeven astronauten met de Spaceshuttle Atlantis om de aarde.


Onder dit pictogram vindt u materialen over ruimtevaart, de aarde, het heelal, ….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: