Bruggeling Thomas Blondelle in de finale van de Koningin Elisabethwedstrijd

Vanaf woensdag strijden 12 solisten naar de eerste prijs in de Koningin Elisabethwedstrijd voor zang.  Eén van de twee Belgen die nog in de wedstrijd zitten is de Brugse tenor Thomas Blondelle. 

Thomas Blondelle begon zijn opleiding aan het Stedelijk Conservatorium in Brugge.  Aan de muziekacademies van Brugge en Tielt behaalde hij de einddiploma’s piano, zang en muziektheorie. Sinds 2003 was hij als solist te bewonderen bij verschillende operahuizen.  Zijn professioneel debuut maakte hij in Brussel in De Munt.  Sindsdien zong hij ook bij De Vlaamse Opera, de Opera van Toulon, het Staatstheater Braunschweig en verschillende openluchtproducties in Parijs.  In 2009 werd hij vaste solist aan de Duitse Opera in Berlijn. 

Na zijn halve finale vertelde Thomas in een interview hoe hij uitkijkt naar donderdag wanneer hij zijn finale mag zingen. “Op dat parket staan moet toch wel het einde zijn,” dacht hij als kind. Donderdag is het zo ver want dan staat de expressieve tenor op het podium van het Paleis voor Schone Kunsten waar hij onder andere aria’s brengt van Mozart, Händel en Carl Maria von Weber.

De tweede Belg die nog in de running is voor de overwinning is Sébastien Parotte.  De bariton uit Verviers was al eens halve finalist in 2008. Hij vertelde dat hij dit jaar weinig last had van stress en zich vooral had geamuseerd.  Hij stond al verschillende keren op het podium van het Paleis voor Schone Kunsten en hij kijkt ernaar uit om er opnieuw te mogen zingen.

In de finale treden, behalve de twee Belgen, drie Franse zangers aan, drie Zuid-Koreaanse, twee Russische, een Servische en een Amerikaanse. Ze worden begeleid door het Symfonieorkest van de Munt, onder leiding van Carlo Rizzi.

Op de officiële website van de wedstrijd kun je terecht voor verdere informatie, je kunt er ook de halve finales herbeluisteren.

De finale is ook live te volgen op Canvas+, via de cultuurwebsite Cobra.be en de radiozender Klara.  Voor radio Klara zal Fred Brouwers voor een laatste keer de uitzendingen presenteren, hij gaat binnenkort met pensioen.

Nieuw vanaf dit jaar is ‘De nacht van de Koningin’ een praatprogramma van Canvas waarin Thomas Vanderveken samen met de finalisten, allerhande gasten en een betrokken publiek terugkijkt op de hoogtepunten van de avond.

De finale van de Koningin Elisabethwedstrijd start woensdag.  Zaterdagnacht, kort na het optreden van de laatste finaliste, wordt tijdens een officiële proclamatie de winnaar bekendgemaakt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: