Zeven Belgische films in de selectie van het 64ste Filmfestival van Cannes

Voor de vijfde keer dingen Jean-Pierre en Luc Dardenne naar de Gouden Palm.  De Dardennes wonnen de hoogste onderscheiding op het prestigieuze festival al tweemaal, in 1999 met “Rosetta” en in 2005 met “L’Enfant“.  Hun meest recente film “Le gamin au vélo” gaat er op 15 mei in wereldpremière.  Vanaf 18 mei is hij te zien in de Belgische bioscoopzalen o.a. in de Brugse cinema Lumière.

Een van de concurrenten van “Le gamin au vélo” is de nieuwste film van Pedro Almodóvar, “La piel que habito” met Antonio Banderas in de hoofdrol.  Hoewel zijn films al vaak in de officiële selectie werden opgenomen ging Almodóvar nog nooit met de Gouden Palm voor beste film aan de haal.

Met drie films is de belangrijke nevensectie La Quinzaine des Réalisateurs Belgisch getint.  De burleske “La Fée” van het trio Gordon & Abel & Romy is de openingsfilm van de Quinzaine die wordt afgesloten met de nieuwste film van acteur-regisseur Bouli Lanners: “Les Géants”.  Op 17 mei is in dit nevenluik ook de première te zien van “Blue Bird” van Gust Van den Berghe.

Wat de kortfilms betreft, werd de Kask-eindexamenfilm “Badpakje 46” van Wannes Destoop geselecteerd voor de competitie van de kortfilm. En “Bento Monogatari” (“Lunchbox Story”) van Pieter Dirix belandde in het belangrijke kortfilmprogramma Cinéfondation. “Dimanches” van Valéry Rozier ten slotte werd opgenomen in nog een andere nevencompetitie: de Semaine de la Critique.

Zowel “La source des femmes” van Radu Milhaileanu als “L’exercice de l’état” van Pierre Schoeller zijn coproducties met België, respectievelijk met La Compagnie Cinématographique Européenne en Les Films du Fleuve, de productiemaatschappij van de Dardennes.

Het filmfestival van Cannes loopt van 11 tot en met 22 mei.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: