Heringericht Guido Gezellemuseum weer open

Sinds 30 april 2011 zijn de deuren van het Guido Gezellemuseum in de Rolweg opnieuw open. Het geboortehuis van de dichter werd volledig heringericht. Het werk van Guido Gezelle (1830-1899) vormt het uitgangspunt van de nieuwe opstelling. Gezelle heeft immers een omvangrijk oeuvre nagelaten dat bewaard wordt in het Guido Gezellearchief van de Openbare bibliotheek. Bij de opstelling kon men putten uit de digitale collectie van het archief.

Het museum wil de bezoeker van Gezelles werk laten proeven aan de hand van vijf thema’s: natuur, religie, taal- en volkskunde, vriendschap en traditie en vernieuwing. Per thema werden teksten geselecteerd die niet alleen het thema maar ook de evolutie in het werk van Gezelle weergeven. Rond elke tekst worden een aantal objecten of foto’s uit de digitale collectie van het Guido Gezellearchief gepresenteerd. In de hal van het museum en in elke zaal zijn ‘woordenwolken’ aangebracht, in de zaal rond het thema natuur zelfs een heuse woordenboom. Zij getuigen van de enorme rijkdom van Gezelles woordenschat.

Daarnaast kunnen bezoekers een multimediapresentatie raadplegen die de vijf thema’s van het museum herneemt. De bezoeker kan verder grasduinen in teksten, maar ook klankfragmenten beluisteren en enkele filmpjes bekijken. De permanente opstelling beslaat drie museumzalen. Het museum beschikt ook over een ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen.

Samen met het vernieuwde museum opende op 30 april de tentoonstelling ‘Gezelle in vertaling’, opgezet naar aanleiding van 50 jaar Guido Gezellegenootschap. Hierbij zijn ook enkele bijzondere edities uit het archief te zien.

Bruggemuseum-Gezelle, Rolweg 64, 8000 Brugge.
Dagelijks geopend van 09.30 tot 12.30 en van 13.30 tot 17 uur, behalve op maandag.
www.museabrugge.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: