Nieuwe vlaggen voor Brugse winkelstraten

De kunstvlaggen die Roger Raveel tien jaar geleden voor de centrumstraten ontwierp, waren aan vervanging toe. De van origine Brugse kunstenaar Benoît van Innis werd gevraagd twintig nieuwe ontwerpen te maken. Tegelijk met de onthulling van de nieuwe vlaggen in de winkelstraten, worden de ontwerpen op papier getoond. Er zal ook ander schilder- en tekenwerk van Benoît te zien zijn.

Benoît van Innis (°Brugge, 1960 – leeft en werkt in Brussel) studeerde aan Sint-Lucas Gent. Hij werd in de jaren tachtig bekend door zijn – vaak absurd humoristische – tekeningen in bladen als De Morgen, De Standaard, De Volkskrant, Paris Match, Lire, The New Yorker,…
Zijn schilderijen passen in de traditie van de vernieuwende picturaliteit zoals die zich vanaf het eind van de jaren tachtig in de Vlaamse schilderkunst aandiende. Gaandeweg heeft Benoît van Innis zijn plaats veroverd naast kunstenaars als bijv. Walter Swennen en Werner Mannaers.
De kunstenaar liet zich voor de nieuwe vlaggen inspireren door zijn geboortestad: de reien, kasseien, chocolade, frieten en kant mochten niet ontbreken, evenmin als Cercle en Club en ook kunstenaars als Jan van Eyck en Memling zijn present. Verder zijn de vlaggen op een originele manier een ode aan Brugge als winkel-, fiets- en architectuurstad, als stad met geschiedenis. Figuratie en abstractie gaan hand in hand. Soms staat herkenbaarheid voorop, andere vlaggen laten een dubbele lezing toe. Maar bovenal zorgen de helle, zomerse kleuren voor een feestelijk geheel.

Benoît van Innis stelde tentoon in tal van kunstgalerijen en musea. In 2002 ontwierp hij een tegelmuurschildering voor het Brugse Breydelstadion en het restaurant De Refter van Geert Van Hecke in Brugge (2008-2009). Voor De Refter (i.s.m. noA-architects) ontwierp hij ook de zitbanken. Momenteel ontwerpt hij (i.s.m. Marie-José Van Hee en Robbrecht en Daem architecten) vier grote kleurvlakken voor evenveel natuurstenen pleinen in het kader van de renovering van de Markt in Deinze.

Meer info hier.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: