Armoe troef: rode draad door het werk van auteur Diane De Keyzer

De bekende schrijfster en journaliste Diane De Keyzer geeft een lezing over haar passie voor de vrouw in de maatschappij en het verschil tussen arm en rijk. Deze aperitieflezing vindt plaats op de Erfgoeddag 1 mei 2011 om 11 u. in de leeszaal van de Openbare Bibliotheek van Brugge.

Het zijn niet meteen de bevoorrechten van de geschiedenis die het werk van auteur Diane De Keyzer bevolken. Haar hoofdpersonages zijn in de eerste plaats vrouwen. Het is algemeen geweten dat vrouwen tot zeer ver in de twintigste eeuw wachtten om maatschappelijk een rol van betekenis te spelen.

Haar interesse gaat uit naar de vrouwen onderaan de sociale ladder. In Madame est servie geeft ze een inkijk in het leven en werk van de jonge vrouwen die de kost verdienden in dienst van adel en burgerij. Als ze Met madame aan zee schrijft, geeft dit haar de gelegenheid in te zoomen op het leven dat meesters en meiden in de schaduw van de zeedijkvilla’s leidden. Ook de zeedijk was ooit het toneel van klassenverschillen.

De contrasten tussen rijk en arm zijn weer aan de orde in De keuken van meesters en meiden. In dit boek focust de auteur op het immense verschil tussen tafelen bij wie centen had om dit in stijl te doen en bij wie dat geld niet had. Tijden van sociale onrust en oorlog zijn eveneens aan de orde. In die tijden van honger en tekort, maakten brood en soep vaak het verschil tussen echt tekort en net genoeg.

In het verlengde van De schaamte en de schrik, goesting en genot onderzoekt ze in haar voorlopig laatste boek De Engeltjesmaaksters  belangrijke aspecten en evolutie in de abortuspraktijk van de laatste honderd jaar. Daarbij schuwt ze het taboe niet. Ook hier blijkt weer dat de vrouwen op de onderste treden van de sociale ladder eerst in beeld komen.

Armoede en vooral de grote maatschappelijke tegenstellingen spelen een cruciale rol in het werk van Diane De Keyzer.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: