Biekorf

Biekorf is een West-Vlaams tijdschrift, opgericht in Brugge in 1890. De voedingsbodem was het (West-)Vlaamse taalparticularisme van de 19de eeuw.  De oorspronkelijk brede opzet  versmalde al vlug naar de (studie van de) volkskunde en de volkstaal in Vlaanderen. De medewerkers van het eerste uur waren overwegend West-Vlamingen. Guido Gezelle (1830-1899) stond mee aan de wieg en verleende zijn volle medewerking aan het nieuwe tijdschrift. In de hoofding van Biekorf wordt Gezelle vandaag nog steeds als “stichter” vermeld.

Biekorf werd en wordt geleid door een ‘berek’ en, vooral, door de hoofdredacteur. Dit gold in het bijzonder voor de priester-historicus Antoon Viaene (1900-1979), hoofdredacteur van 1929 tot 1979.  Met respect voor de eigenheid modelleerde hij Biekorf tot een veelzijdig erfgoedtijdschrift. Hij bracht het historisch onderzoek op het voorplan en richtte zich hoe langer hoe meer op West-Vlaanderen. Vandaag is Biekorf, zoals de ondertitel aangeeft, een “West-Vlaams archief voor geschiedenis, archeologie, taal- en volkskunde”.

Biekorf was en is nog steeds een warm en uniek leer-en leesblad, dat via overwegend kort werk de West-Vlaamse volkscultuur onderzoekt en bij honderden lezers brengt. De focus op West-Vlaanderen gaat gepaard met aandacht voor de brede, internationale context;  het tijdschrift telt overigens veel medewerkers en lezers in het buitenland.

Biekorf is ook de naam die in de jaren 1980 aan onze Openbare Bibliotheek (en de hele site met cultuurcentrum en parkeergarage) werd gegeven. Dit gebeurde op aangeven van Antoon Viaene, toen zowel hoofdredacteur van het tijdschrift als lid van de bibliotheekcommissie. In 2000 organiseerde de Openbare Biblitoheek een tentoonstelling (“Biekorf honderd uit”) over het tijdschrift, naar aanleiding van de honderdste jaargang.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: