Tip van de bib: Alessandro Baricco

Emmaus is de nieuwste roman van de gevierde Italiaanse schrijver Alessandro Baricco die in 1997 internationaal doorbrak met “Zijde“, verfilmd met Keira Knightley en Michael Pitt in de hoofdrol.

Emmaüs” is een mooie korte filosofische roman over vier jongens en hun evolutie naar volwassenheid. Lucca, Bobby, “de pater” en de verteller groeien op in een streng katholiek milieu, dat koud en emotieloos is. Ze klampen zich vast aan katholieke waarden, leiden een vroom bestaan en verrichten hun vrijwilligerswerk vol overgave en devotie, al gaat het om het ledigen van urinezakjes bij zieke patienten. Alles verandert wanneer ze André ontmoeten, een bloedmooi meisje uit een totaal andere wereld: seksueel losbandig, rijk en zonder schaamtegevoel of morele belemmeringen. Langzaam nemen ze één voor één de brug naar Andrés wereld en raken ze verstrikt in een reeks van dramatische gebeurtenissen.

“Emmaüs” is een roman die blijft nazinderen nadat  je hem gelezen hebt. Vooral door de  indringende stijl slaagt Baricco er op verbluffende wijze in het wat onwaarschijnlijke uitgangpunt van zijn harde coming of age roman te overstijgen: poëtisch, registrerend, filosofisch met Bijbelse ondertonen zonder moraliserend te worden. Moet je gelezen hebben. Het aantal bladzijden is dit keer geen excuus.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: