Cinema Novo Festival legt focus op Brazilië

Cinema Novo haalt jaarlijks kwaliteitsfilms uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika naar Brugge. Elf dagen lang vertoont het festival heel wat langspeelfilms en documentaires, vaak voor het eerst in ons land te zien.  Elk jaar ligt de focus op een ander land, in 2011 is dat filmland Brazilië.

Brazilië behoort, samen met Mexico en Argentinië, tot de grootste filmproducerende landen van Latijns-Amerika. In de jaren 30, 40 en 50 van de vorige eeuw had het land een echte filmindustrie, met filmstudio’s en filmsterren.  Deels als reactie daartegen ontstond eind de jaren 50, begin 60 de zogenaamde Cinema Novobeweging, in het kielzog van het Italiaanse neorealisme en de Franse nouvelle vague. Jonge cineasten wilden af van de op westerse leest geschoeide amusementsfilm en maakten sociale en politieke films die hun wortels hadden in de Braziliaanse geschiedenis en cultuur: “nieuwe cinema”.  Een overzicht van de Braziliaanse films die tijdens het festival vertoond worden vind je hier.

Het festival start op donderdag 17 maart met de film ‘Puzzle’ van Natalia Smirnoff.
María del Carmen, een getrouwde vrouw leidt een grijs en saai leven in een buitenwijk van Buenos Aires. Als ze voor haar vijftigste verjaardag een puzzel cadeau krijgt gaat er een heel nieuwe wereld voor haar open. Ze ontdekt dat ze de speciale gave heeft om puzzels razendsnel op te lossen.  Maar haar puzzelobsessie heeft ook gevolgen voor haar omgeving.

Eén van de vele aanraders is ongetwijfeld “Norwegian wood”.  De verfilming van  Haruki Murakami’s bekende roman krijgt in Brugge haar Belgische première!  Het verhaal is gesitueerd aan het einde van de roerige jaren zestig, vol studentenprotest. Maar dat is slechts de achtergrond voor wat zich in het leven van de jonge Toru Watanabe afspeelt.
Sober, bedachtzaam en gevoelvol verfilmd, tastend naar een overtuigende beeldenpoëzie, door Tran Ahn Hung, regisseur van de Gouden Leeuwfilm “Cyclo”.

Er worden ook Iraanse films vertoond tijdens het festival, in het bijzonder de films van Jafar Panahi en Mohammad Rasoulof.  Beide regisseurs werden tot 6 jaar gevangenis veroordeeld wegens hun kritische houding tegenover het Iraanse regime.  De film ‘The Circle’ van Jafar Panahi wordt ingeleid door medewerkers van Amnesty International.  Amnesty International heeft ook een briefschrijfactie ten voordele van beide Iraanse filmmakers.

Cinema Novo Festival heeft natuurlijk ook een competitief luik.  9 films dingen mee naar de Camera Novoprijs en de Amakourouprijs.

Het 28e filmfestival Cinema Novo vindt plaats van donderdag 17 tot zondag 27 maart 2011 in filmzalen in het centrum van Brugge.
Het volledig programma en meer informatie vind je hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: