Twintig jaar geleden overleed Serge Gainsbourg

Op 2 maart 1991 overleed Serge Gainsbourg. De Franse artiest was een man met veel talenten en interesses.  Hij was zanger, componist, auteur, acteur en regisseur en stond erom bekend om een beetje controverse niet uit de weg te gaan.

Gainsbourg scoorde hits met “Bonnie and Clyde” ,” Je t’aime… moi non plus”, “La décadanse”, “Je suis venu te dire que je m’en vais
Zijn vroege werk was beïnvloed door Boris Vian. Maar Gainsbourg wilde ontsnappen aan het ouderwetse chanson en onder invloed van Britse en Amerikaanse popmuziek nieuwe muzikale gebieden ontdekken. 
Het werk van Gainsbourg is veel diverser dan de vaak erotische parlando’s waarmee hij bij het grote publiek bekend werd.  Hij schreef jazz, franse pop en rock, new wave, punk maar maakte evengoed een reggae album en componeerde meer dan 40 soundtracks.

Zijn meest invloedrijke werk “Histoire de Melody Nelson” werd uitgebracht in 1971. Het was een conceptalbum en een hommage aan Nabokovs roman Lolita. Het heeft onder andere artiesten zoals Air, David Holmes en Beck beïnvloed.

Serge Gainsbourg werd ook vaak gecoverd.  De Britse zangeres Petula Clark scoorde verschillende hits met covers van Gainsbourg. “Je suis venu te dire que je m’en vaiswerd gecoverd door Jarvis Cocker en was ook een internationale hit voor Jo Lemaire

In 1965 won France Gall het Eurovisiesongfestival met “Poupée de cire, poupée de soneen nummer dat voor haar geschreven werd door Gainsbourg.  In 1990 schreef hij de tekst voor de Franse inzending van het Eurovisiesongfestival “White and black blues” gezongen door Joëlle Ursull.

Zoals gezegd was hij niet bang om wat commotie te veroorzaken. Zijn meest bekende provocatie kwam er toen hij in een Franse talkshow “I want to fuck you” tegen Whitney Houston zei.  Als protest tegen te hoge belastingen stak hij tijdens een televisieinterview een bankbiljet van 500 Franse frank in brand.  Hij kreeg doodsbedreigingen van rechtse veteranen nadat hij een reggaeversie van de “Marseillaise” had uitgebracht. De controverse rond “Je t’aime… moi non plushet beroemde duet met Jane Birkin bezorgde hem wel een internationale hit.

Serge Gainsbourg was in Frankrijk ook een vaak gevraagd acteur en hij regisseerde zelf 4 films, onder andere Je t’aime moi non plus”. Hij schreef ook één roman Jevgeni Sokolov.

Gainsbourg stierf aan een hartaanval en werd begraven op het kerkhof van Montparnasse in Parijs waar hij werd bijgezet in het graf van zijn ouders.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: