Speuren naar Brugse vossen

Dr. Rik van Daele, hoofdredacteur van het jaarboek van het Reinaertgenootschap Tiecelijn en een van de meest vooraanstaande Reinaertkenners in Vlaanderen, geeft op donderdag 10 maart om 20u een voordracht in de leeszaal van Hoofdbibliotheek Biekorf (Kuipersstraat 3, Brugge). In de voordracht heeft hij het over het middeleeuwse Reinaertverhaal dat hij linkt  aan “Brugse vossen”. Aanleiding voor de voordracht is de schenking door Lotte Hellinga van 21 Reinaerdiana aan Hoofdbibliotheek Biekorf.

Het verhaal van de vos Reinaert ontstond in de volle middeleeuwen, maar blijft tot vandaag bijzonder populair. Het is een satirisch dierenverhaal dat toenmalige machthebbers te kijk zet.
De collectie Reinaertboeken die Lotte Hellinga aan de bibliotheek schonk geeft een goed beeld van de wetenschappelijke Reinaertbelangstelling in de Lage Landen. Het leeuwendeel van de oude drukken werd bijeengebracht door Isidoor Teirlinck en vervolgens doorgegeven aan Willem Pee. Daarna kwamen ze in het bezit van Wytze-Hellinga.

Dr. Rik van Daele is een van de meest vooraanstaande Reinaertkenners in Vlaanderen. Hij vertelt meer over het verhaal, de herkomst en waarde van de collectie én hij linkt het verhaal aan “Brugse vossen” zoals het strand van Zeebrugge, het Lappersfortbos, Guido Gezelle en Klaas Verplancke.

Donderdag 10 maart om 20u
Hoofdbibliotheek Biekorf (leeszaal)
Inkom: € 3 (Vrienden Biekorf gratis)
I.s.m. De Vrienden van de Biekorfbibliotheek vzw

Advertenties

One Response to Speuren naar Brugse vossen

  1. […] 10 maart 2011 om 20u Hoofdbibliotheek Biekorf (leeszaal) Inkom: €3 (Vrienden Biekorf gratis) I.s.m. De Vrienden van de […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: