Tip van de bib: David Sedaris


De kortverhalen en essays van de Amerikaanse auteur David Sedaris zijn gegarandeerd onderhoudend: soms hilarisch, soms bitterzoet. Via de beschrijving van situaties en ervaringen uit zijn eigen leven schetst hij een subtiel beeld van de moderne (Amerikaanse) maatschappij. Het beeld is kritisch, maar nooit scherp of verwijtend. David Sedaris observeert en rapporteert, en dat alles in een stijl die droger is dan de westelijke Sahara.

Komen aan bod in zijn boeken: zijn interimjob als kerstelf in een grootwarenhuis in New York (“Santaland Diaries), zijn seniele en vuilgebekte Griekse grootmoeder (“Naked), zijn pogingen om als puber enkel in Shakespeariaanse zinnen te spreken, zijn zoektocht naar drugs (hij is lang verslaafd geweest aan harddrugs), zijn lift-avontuur van Oost-Amerika (waar hij studeerde aan de universiteit) naar West-Amerika (waar hij als plukker in een appelboomgaard wou gaan werken om voeling te krijgen met “het echte leven”), zijn toevallige verblijf bij artistieke godsdienstfanatici… Hoewel de meeste verhalen ronduit hilarisch zijn, zijn enkele uitzonderlijk pijnlijk. De franjes (sowieso al schaars) worden helemaal overboord gegooid wanneer hij vertelt over de reacties van zijn familie en van de buitenwereld op het feit dat hij homo is. De verhalen bijvoorbeeld in het boek “Barrel fever” zijn zeer beklemmend en macaber (maar toch verteerbaar gemaakt door zijn alomtegenwoordige droge humor).

Een komische uitschieter in het oeuvre van David Sedaris heet “Me talk pretty one day“. Het verhaalt over de Franse taallessen die Sedaris heeft gevolgd toen hij met zijn vriend in Parijs woonde: een groep niet-Franstalige volwassenen onderworpen aan de wil van een zeer sarcastische Parijse lerares. Hierbij sluit “Jesus shaves” naadloos aan, een verhaal over hoe zijn medestudenten (die uit alle hoeken van de wereld komen) met een zeer beperkte Franse woordenschat aan een Marokkaanse vrouw proberen uit te leggen wie Jezus is en waarom de klokken precies naar Rome vliegen om er chocolade eieren te gaan halen.

Wie vanuit zijn luie zetel al eens wil kennismaken met de literaire kunsten van David Sedaris, kan op Youtube een fragment beluisteren (voorgelezen door Sedaris zelf) uit “Jesus shaves”.

Een echte aanrader is ook “Six to eight black men”, waarin Sedaris als Amerikaan het fenomeen Sinterklaas (inclusief zwarte slaven en lijfstraffen met een roe) probeert te begrijpen.
.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: