De vernieuwde leeszaal

Met de heropening van de bibliotheek kreeg ook de leeszaal een nieuw gezicht. De snel evoluerende informatiemaatschappij dwong ook hier tot enkele aanpassingen. Dit betekent meer computers voor raadpleging van de catalogus en internet. Ook hier kan wie lid is van de bibliotheek zich aan een vrij scherm plaatsen en gedurende maximaal 1 uur per dag surfen op het internet, gebruik maken van office-toepassingen of een aantal databanken raadplegen.

Sinds de komst van het World Wide Web is het belang van het klassieke naslagwerk in boekvorm verminderd. Een aantal leeszaalwerken kreeg bijgevolg een minder prominente plaats in het magazijn. Je vindt die boeken vanzelfsprekend nog terug via de catalogus (Cabrio) en kunt ze aanvragen aan de balie. Door een aantal boeken een nieuwe bestemming te geven, konden we de leeszaal aanpassen aan de noden van ons hedendaagse publiek. Daarenboven is er de laatste jaren vraag naar meer ruimte voor studie.

Welke zijn nu de accenten in de leeszaal? Op het eerste rek vindt u de aanwinsten. Deze boeken werden recent aangekocht en krijgen later een plaats in de leeszaal of in het magazijn. Daarnaast bevindt zich onze “Brugge-bibliotheek”. Deze collectie werd vooraan geplaatst omdat ze zeer vaak geraadpleegd wordt. Elke Bruggeling, Bruggekenner of geïnteresseerde vindt hier een eerste antwoord op al zijn vragen omtrent Brugges rijke geschiedenis. Aansluitend hierop vindt u een collectie met de belangrijkste naslagwerken over geschiedenis en vervolgens de belangrijkste werken over kunst. Ook de vele woordenboeken kregen een gebruiksvriendelijkere plaats. Achteraan bevindt zich een leeshoek met een 500-tal tijdschriften. Een aantal gemakkelijke zeteltjes maken het raadplegen hiervan comfortabeler.

Centraal in de leeszaal is er ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen. Tot eind april 2011 kunt u daar een expositie bewonderen van 21 oude drukken uit de rijke Reinaerttraditie. Deze drukken werden in november 2010 door Mevr. Lotte Hellinga-Querido aan de bibliotheek geschonken.

Als lid van de bibliotheek kunt u – net als vroeger – ook gebruik maken van het kopieerapparaat of werken uit het magazijn raadplegen.

Nog vragen? Het leeszaalpersoneel helpt u graag op weg.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: