“Leve lang de Brugsche stêe!”

Spellewerkend zie ‘k u geerne” en “Brugge Zeehave is gesteken” zijn twee gedichten van Guido Gezelle met een uitgesproken Brugs karakter die in maart 2009 werden aangekocht voor het Guido Gezellearchief.

In het gedicht “Spellewerkend zie ‘ik u geerne” beschrijft Gezelle op meesterlijke wijze een oude vrouw die kantklost in de schemer van een olielamp. Het Gezellearchief bezat nog geen enkele versie van dit unieke gedicht dat hij publiceerde in Biekorf (1893) en Tijdkrans (1897).

Het gelegenheidsgedicht “Brugge Zeehave is gesteken” is geschreven voor het huwelijk van de Bruggelingen Alfons Wenes en Henriëtte Verraes. Henriëtte was de geadopteerde dochter van Gustave Vincke die  een plant-en bloemkwekerij had te Sint-Pieters. Gezelle vermeldt verscheidene Brugse personen en plaatsen in het gedicht en maakt er ook allusie op de plannen om een haven in Zeebrugge op te richten. In het Gezellearchief bewaren we een gedrukte versie van het gedicht en een andere autograaf.

Op hetzelfde handschrift treffen we ook nog taalkundige notities aan en kladversies van 2 andere belangrijke gedichten: “De pikke slaat het kooren af” (uit Tijdkrans) en het gelegenheidsgedicht “Sint-Aarnoud, die ons al verblijdt,”. Gezelle had immers de gewoonte om zijn oude handschriften te recycleren en er nieuwe gedichten op te schrijven.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: